Tillbaka

Hitta rätt stil för ditt skägg

Hitta rätt stil för ditt skägg

Hitta rätt stil för ditt skägg

Är helskägg fortfarande trendigt? Hur långt ner får en polisong gå? Och hur ser en snygg mustasch ut? Det finns några oskrivna regler att förhålla sig till när det kommer till ansiktsbehåring och självklart även några smarta tips för dig som vill ha ett välvårdat yttre.

Helskäggets vara eller icke vara

De flesta trendgurus är nog ense om att ett stort skogshuggarskägg har passerat bäst före-datumet. Ett välansat och kortare helskägg är dock klassiskt snyggt och klär de flesta. För att bäst hålla efter ditt skägg behöver du en trimmer där du kan ställa in önskad längd, men som också har extra munstycken som tar hand om finliret. Kom ihåg att följa ansiktets konturer när du trimmar skägget och titta även på din ansiktsform. Ett vanligt misstag många med dubbelhaka gör är att raka rent för högt upp på hakan. Det blir sällan klädsamt. Börja istället lite längre ner, men tumma inte på de skarpa kanterna vid käklinjen. Ett snyggt skägg kräver samma noggrannhet som en snygg frisyr – det måste schamponeras, kammas igenom och du bör använda en skäggolja för att hålla skägget mjukt och fritt från smuts och bakterier.

Sofistikerat Van Dyke-skägg

Vet du vad ett Van Dyke-skägg är? Det är en mustasch kombinerat med ett litet hakskägg. Med sina rötter i 1600-talet är det här en stil som både ses som sofistikerad och lite konservativ. Passar extra bra till dig med runt ansikte. En trimmer med inbyggd kam och en liten mustaschsax håller styrsel på ditt Van Dyke-skägg och du undviker att se ut som en oborstad pirat. Du kan också använda mustaschvax för att hålla din Van Dyke på plats.

Fokusera på kinderna

Har du ett triangelformat ansikte med avsmalnande haka kan du balansera upp det med att fokusera på kinderna. Och vad passar då bättre än vältrimmade polisonger? Men notera ordet ”vältrimmade”. Det är alltså inte lika stiligt med monstruösa 1800-talspolisonger som dubblar din ansiktsbredd. Polisonger som sträcker sig hela vägen till käklinjen kan också ge lite tvivelaktiga vibbar, kapa dem vid kindbenen istället och håll dem smala. Längden på polisonghåret matchar förslagsvis håret på huvudet. Investera i en bra hårtrimmer och en liten mustaschkam.

Redo för mustasch?

Var medveten om att du riskerar att se ut som en tidsresenär när du odlar mustasch. Antingen har du hamnat i början av 1980-talet och blivit Tom Selleck från kultserien Magnum PI. Eller så har du rest ännu längre tillbaka och blivit en aspirerande 1800-tals-poet med vaxade mustaschändar. Mustasch bör alltså hanteras med försiktighet, och hållas vältrimmad men inte för tunn. En buskig mustasch, med hår som väller över överläppen eller ser ut att växa ut från näsan är ingen höjdare. Vill du ha en välmarkerad mustasch eller bara jämna till dess färg och form kan du använda den puderliknande produkten beardfiller. Det finns även mascaraliknande borstar för mustaschen som fyller samma syfte. Vill du ha stenkoll på mustaschen använder du en liten sax och kam.

Skippa allt

Skägg och ansiktsbehåring är inte för alla. Tillhör du skaran som tycker att det kliar och är opraktiskt med skägg satsar du på den renrakade looken. Här blir ansiktsvård extra viktigt, så glöm inte bort att investera i produkter som passar just din hudvårdsrutin. Oavsett om du har fet, känslig eller åldrande hy är en tumregel att de flesta behöver återfukta sin hy rejält. Speciellt under vintern. Tvätta ansiktet med en rengöringsgel som förhindrar att din hud blir torr. Återfukta med dag- och nattkräm, anpassade efter din huds speciella behov, och använd alltid en after shave balm efter rakning, eftersom det minskar risken för hudirritation.