Tillbaka

Skapa en grön oas hemma

Så får du blommorna att överleva i vinter

Blommande oas i vinter

Vi blir mer harmoniska, får lägre blodtryck och bättre koncentrationsförmåga i gröna miljöer. Dessutom är en egen grön oas riktigt hemtrevligt och mysigt. Men hur ska du få krukväxterna att trivas under de mörka vintermånaderna? Här är 6 oslagbara tips.

1. Välj rätt krukväxter

Bladväxter är oftast mer tåliga och har dessutom varit väldigt trendiga de senaste åren. Komplettera sedan med de krukväxter som blommar bäst under vinterhalvåret, till exempel novemberkaktus, novemberljus och höstglöd. Begonia finns i många härliga färger och är en bra året runt-blomma, juvelblomma likaså.

2. Vattna måttligt

Den största anledningen till att krukväxter dör är att de övervattnas. Kolla alltid om jorden är fuktig innan du vattnar. Det gör ingenting om växterna torkar ut mellan gångerna. Du kan också vattna växterna underifrån, genom att ställa dem i en större kruka med grus i. Slå sedan på vatten i gruset, upp till innerkrukan. Det är också ett bra sätt att öka fuktigheten kring växten, då värmen i rummet får vattnet i krukan att avdunsta.

3. Öka ljuset

En solig sommardag ligger ljusnivåerna i Sverige på ungefär 100 000 lux. Under vintern har vi tur om vi får 4 000 lux på en dag. Det här påverkar växterna, som behöver solens energi för att växa och må bra. Det går så klart att investera i speciallampor, men de är inte alltid så snygga att ha framme. Istället kan du använda vanliga lågenergilampor, som passar de flesta armaturer. De är både energisnåla och ger ett bra ljus till växterna. Tänk dock på att dina blommor behöver vila från ljus under natten och att glödlampor och halogenlampor inte har samma positiva effekt som lågenergilampor.

4. Undvik temperaturförändringar

Placera gärna dina växter i fönster, där de kan suga åt sig dagsljus. Men kolla först att det inte blir för varmt eller för kallt där du ställer dem. Under vintern är det nämligen extra viktigt att inte utsätta dina växter för allt för stora temperaturförändringar.

5. Skippa omplanteringar

Plocka bort torra och gula blad, men undvik större omplanteringar och beskärningar.

6. Skapa ett bra inneklimat

Tropiska växter behöver mer fukt medan ökenväxter trivs bra i värme. Om du är mån om dina tropiska växter kan det vara värt att investera i en luftfuktare. Ett billigare fuktgivande knep är att placera många växter tillsammans, som på så sätt tillgodogör sig varandras avdunstade fukt. Du kan också placera en ormbunke ihop med dina växter, eftersom den avger extra mycket fukt. Ett annat smart knep för att öka luftfuktigheten i ditt hem är att placera stora, öppna skålar nära dina växter.