Snabbmatens historia

Svärdgrillad kebab och förbjudna köttbullar – så kom snabbmaten till Sverige

Visst har snabbmaten oförtjänt dåligt rykte? För få maträtter slår väl en saftig burgare, friterad kyckling, maffiga mackor eller en riktigt ostig pizza? Det vattnas ju i munnen bara man tänker på det! Och det pratas ofta om snabbmat som en modern företeelse, men redan under 1600-talet kunde man hitta så kallade ”gårkök” i svenska gatuhörn. I dag är snabbmaten betydligt mer konceptuell – och antagligen lite godare än för 400 år sedan… Men hur blev de här maträtterna vår klart mest populära snabbmat?

Den förbjudna platta köttbullen

Du kanske undrat vad hamburgaren egentligen har med Hamburg att göra? Det enda vi vet är att Hamburg var känt för sina nötfärskorvar under 1700-talet, och att man möjligen därför började kalla en platt biff gjord av köttfärs för Beefsteak à la Hamburg i USA. Snart placerades färsbiffen i en uppskuren brödrulle och vips var hamburgaren som vi känner den i dag född!

 Till Sverige kom den 1955, men var först förbjuden att sälja i grillkiosker. Det här trotsade kioskägaren Erik Engström, vilket inte gillades av hälsovårdsnämnden… Men kommunen stod upp för honom och snart därefter var förbudet hävt och hamburgaren växte snabbt i popularitet även här.

Napolitansk fattigmansmat som tog över världen

Det var i 1500-talets Neapel, när tomatplantan hade importerats till Europa från Amerika, som den tomatsåsbaserade pizzan fick sitt fäste. Från början sågs det bara som simpel fattigmansmat, men efter att italienska utvandrare populariserat rätten i USA spred den sig över världen och blev populär i hela Italien.

 Den första svenska pizzan serverades 1947 i Västerås, där stadens italienska gästarbetare tros ha introducerat rätten. I dag är det en av våra mest älskade maträtter och går att hitta överallt – på fina restauranger, i frysdisken eller som oftast hos din lokala pizzabagare.

Svärdgrillade köttbitar

Kebab betyder ”grillat kött” på arabiska och kan syfta på ett antal olika rätter i Sydvästasien och Nordafrika. Enligt traditionen ska så kallad shish kebab, alltså kebab på spett, ha skapats av turkiska soldater som trädde kött på sina svärd för att sedan grilla det över elden. Det är något att testa på grillen i sommar! Att istället rotera kött över en grill och skära av tunna skivor kallas döner kebab, och sägs ha uppfunnits på 1800-talet i det som nu är Turkiet. 

 Hos oss på Emporia hittar du alltid schysst käk, oavsett vad din craving för dagen är. Här hittar du information om hur Emporia har anpassat sin verksamhet för att du ska kunna äta samma goda mat på ett säkert sätt.

Bastard Burgers

Med inspiration från New York och kvalitet från Norrland har Bastard burgers vuxit snabbt på senare år. Här serveras prisbelönta burgare och de har Sveriges största veganska burgarutbud. På Bastard burgers på Emporia kan du numera beställa via Foodoras app och hämta upp din mat i restaurangen när den är klar.

Hooked

På Hooked är skaldjur som snabbmat = sant! Här hittar du en meny full av ”seafood streetfood” som fish and chips och poké bowls, och allt är uppbyggt på självbetjäning så du hämtar själv maten när den är klar. Hooked finns också på Foodora där du kan beställa både takeaway och hemleverans!

Seven Burgers

På Seven Burgers hittar du sju olika burgare – alla gjorda på färskmalen hängmörad ungkalv och med nybakat briochebröd från St. Jakobs stenugnsbageri. Och du vill inte missa deras lyxiga milkshakes gjorda på Ben & Jerrys-glass…

Du kan beställa och betala maten från Seven Burgers i mobilen på mat.emporia.se och få en notis när den är klar för upphämtning – eller i Foodora-appen och få maten hemlevererad.

Max

Familjeägda MAX grundades 1968 i Gällivare och är därmed Sveriges äldsta hamburgerkedja. Hos Max på Emporia är det smak och kvalitet som gäller med garanterat svenskt nötkött, svenskt bacon och svensk kyckling. Om du beställer via MAX:s app kan du välja när du vill hämta din mat och slipper gå in i restaurangen innan du ska hämta din takeaway.

Pita Pit

Det allra första Pita Pit öppnade i Kingston i Kanada 1995, men idag hittar du deras goda libanesisk-inspirerade pitabröd på över 600 ställen runtom i hela världen – och på Emporia då såklart. För dig som vill ta med dig maten finns flera olika alternativ. Med Foodora och Uber Eats kan du få maten hemlevererad, och med appen Weiq eller i mobilen på mat.emporia.se kan du beställa i förväg och hämta upp på restaurangen. Välj det som passar dig bäst!

Pølsemannen

Pølsemannen är inget annat än en klassiker. Den första korven serverades till svenskarna på 80-talet och sedan dess har det blivit några till… Korv med bröd är ett perfekt take away-alternativ när du behöver en snabb energipåfyllning utan att tumma på smaken!

Two monkeys

På Two Monkeys hittar du vegansk mat med inspiration från hela världen. Deras mål är att skapa läcker mat med mycket själ, som du älskar även om du inte är vegan – och det lyckas de verkligen med!

Beställ och betala maten från Two Monkeys i mobilen på mat.emporia.se och få en notis när den är klar för upphämtning – eller i Foodora-appen och få maten