Tillbaka
banner valborg

Varför firar vi valborg?

Familjer samlas framför brasor och studenter festar och sjunger i parker. Valborgsmässoafton är en uppskattad högtid för många, men varför firar vi egentligen denna festliga dag? 

 

Högtiden började i 1400-talets Tyskland, där valborg firades till minne av det katolska helgonet Sankta Walpurgis. Valborgsnatten mellan sista april och första maj var enligt tysk tradition ett tillfälle för häxsabbat, då häxor red på kvastar för att träffa djävulen. Befolkningen tände därför stora brasor och förde oljud för att skrämma bort häxorna. Den tyska traditionen kom till sverige under medeltiden och smälte samman med de svenska utsläppen av boskap inför våren, då eldar användes för att skrämma bort rovdjur.  

 

Nuförtiden är valborg en symbol för vårens ankomst och slutet på vintern. Familjer samlas runt brasor för att grilla eller ha picknick, medans studenter runtom i Sverige samlas i parker för stora spontanfester! 

 

Vi har samlat några förnödenheter inför valborgsfirandet, oavsett om du ska hänga i parken eller ha grillfest med släkten! 

 

 

303

Nummerkubb från XXL 

 

303

Portabla campingpallar från XXL 

 

303

Picknickkorg från Lagerhaus