Tillbaka
header tulpan mindre

Tulpanen - inte bara en fin blomma!

Den 15e januari är det tulpanens dag, en av Sveriges mest omtyckta snittblomma som förgyller våren med sina starka färger. På Emporia hittar du färska tulpaner hos Jenny Strandh, Blomobox och Ica. Nedan har vi listat lite tips om hur du bäst tar hand om dina tulpaner.  

Tulpaner som snittblomma 

Tulpanen har säsong på våren och brukar börja säljas som snittblomma från och med januari. För att få din tulpanbukett att hålla längre, skär av ca en centimeter av stjälken med en vass kniv så att de lättare kan suga upp vatten. Om Tulpanerna inte stod i vatten i butiken när de köptes, låt plasten sitta kvar i ungefär en timme för att ge stöd till stjälkarna så att de blir raka och fina. Placera sedan buketten på en sval plats och byt ut vattnet ofta så håller de sig fina längre.  

 
Odla tulpaner från lök  

Om du vill odla tulpaner från lökar bör de planteras i väldränerad jord under tidig höst mellan september - oktober för att lökarna ska ha tid att rota sig ordentligt innan vintern. Plantera löken med den spetsiga delen upp ungefär 2 gånger så djupt ner som lökens höjd. Plantera gärna många lökar tillsammans för en fyllig blomning, ett tips är att plantera lökarna på olika djup för att förlänga blomningen. Du kan också blanda tidigblommande med senblommande sorter för en lång tulpansäsong. Lökarna vilar i jorden under vintern och du kan under våren njuta av din vackra tulpanplantering. 

 

 

Visste du att... 

Tulpanen inte bara är en fin blomma? Precis som många andra blommor är kronbladen på tulpanen inte bara färgsprakande och vackra utan de går även bra att äta. De färgglada bladen utgör ett vackert inslag i sallader och du kan även frysa in bladen i iskuber och använda i bål eller drinkar. Lökdelen av tulpanen är dock något giftig och bör inte ätas.