Tillbaka

Ordning och reda med KonMari

Ordning och reda i garderoben med japansk supermetod

Ordning och reda med KonMari

Behåll bara det som gör dig glad och rensa bort allt annat! Åtminstone om rensar i garderoben enligt den japanska KonMari-metoden. Där är nämligen ordet tokimeku – det du verkligen gläds åt – centralt.

Japansk ordning och reda

Du har väl inte missat den japanska superstjärnan Marie Kondo? Redan som 30-åring blev hon listad som en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine – och detta tack vare sitt sinne för ordning och reda. Marie Kondo har nämligen blivit världskänd genom sina böcker som beskriver hur du på bästa sätt kan organisera och städa upp i ditt liv. Metoden, som hon kallar för KonMari, är en flerstegsraket till den perfekta garderoben där du rensar bort allt som inte gör dig glad och sedan viker och sorterar dina kläder på ett exakt och noga uttänkt sätt. Låter det flummigt? Kanske lite, men vissa påstår att metoden har förändrat deras liv.

Låt kategori och magkänsla styra

KonMari-metoden börjar alltid med en stor utrensning. Du rensar utifrån kategori, till exempel väskor, skor, jeans, skjortor och underkläder. Samla allt du har i en kategori i en hög på golvet och gör sedan klart den rensningen innan du går vidare till nästa kategori. Men hur vet du om du ska behålla ett plagg eller inte? Det är egentligen ganska enkelt. Fråga dig själv om plagget ger dig glädje. Om det gör det ska du så klart behålla det, men annars är det dags att rensa ut det. Enligt Marie Kondo ska du respektera dina ägodelar och betrakta dem som levande ting. Och när du rensat får du inte bara slänga in allt i garderoben igen. Varje typ av plagg har en unik KonMari-vikning som är skonsam mot plagget och gör att du kan förvara dina kläder så att du får total överblick, och harmoni i själen. Är det något för dig? Bildgoogla KonMari och se om det kittlar ditt ordningssinne.

KonMari steg för steg

  1. Rensa efter kategori – och inte rum.
  2. Ger plagget dig glädje? Om inte, rensa ut det.
  3. Sortera gärna i mindre lådor. Lägg till exempel scarfs, skärp och strumpbyxor i mindre lådor för ytterligare ordning.
  4. Vik KonMari-style! Sök på Marie Kondo på Youtube för att lära dig det rätta viket