Tillbaka
sovrum_responsiv_1920_580

Hotell hemma

En god natts sömn handlar så klart inte bara om sängen du sover i. Men visst blir det lättare att varva ner om sovrummet är harmoniskt och sängkläderna är så där mjuka och fluffiga som de oftast bara är på hotell?

Hitta täcket som passar dig

När du ska köpa nytt täcke är det egentligen två saker du behöver fundera över. Ska täcket vara varmt, svalt eller medelvarmt? Och vilket material ska det vara stoppat med? 

Dun: Ett duntäcke andas och leder bort överflödig värme. Det behöver inte tvättas så ofta, men du kan gärna skaka eller vädra det då och då. För att få rätt fluff ska du kolla efter täckets bärighet, det syftar nämligen till dunets spänst. Ju högre siffra, desto mer fluff!

Syntetfiber: I dag finns det många kuddar och täcken som är stoppade med syntetfiber. Bollfiber ger en lite spänstigare känsla, medan hålfiber är mjukare. Undvik sköljmedel när du tvättar dina täcken och kuddar i syntetfiber, så håller de längre. 

Silke: Det finns även silkestäcken och fördelarna är många. Det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Silke är ett rent naturmaterial som är extra bra för allergiker eftersom kvalster inte trivs så bra i det. Undvik att tvätta ditt silkestäcke och vädra det istället en till två gånger i månaden. Håll utkik efter 100 procent mullbärssilke, då är täcket av allra bästa kvalitet. 

 

Rätt kudde ett måste

Rätt kudde är anpassad efter sovställningen som du föredrar. 

Mage: Om du sover på mage ska du välja en låg kudde, så att huvudet inte hamnar i en onaturlig position till ryggraden.  

Rygg: Ligger du på rygg eller är ganska rörlig under natten är en medelhög kudde perfekt.

Sidan: Sover du helst på sidan hjälper en hög kudde dig att hålla nacken i rätt balans med ryggraden. 
Om du har problem med nacke och axlar finns det specialkuddar som passar dina behov.

 

Sängklädernas material

Bomull: Vanligast bland sängkläder, och det är inte så konstigt. Det är tåligt och ger ofta en luftig känsla. Går att tvätta i högt gradtal. 

Percale: Ett lyxigt och svalt material, tillverkat av finkammad bomull. Ytan är slät och mjuk och drar inte åt sig damm eller hår. 

Satin: Ett blankt, lyxigt material som ger både lyster och svalka i sovrummet. Undvik att torktumla dina sängkläder i satin, eftersom det sliter på ytan och kan ge noppor.

Linne: Ett mer rustikt och trendigt material, som ger sängen en skrynklig och bohemisk känsla. Transporterar även bort kroppsvärme, vilket gör natten extra behaglig. 

 

Tänk på!
Sänk temperaturen. De flesta sover bäst om det är mellan 16 och 18 grader i sovrummet. 
Byt sängkläderna regelbundet – var fjortonde dag är en vanlig rekommendation. Och när du tvättar dem är det viktigt att göra det i 60 grader eller högre, det är först då bakterierna försvinner.