hemmamys_responsiv_1920_580

Påsklekar och hemmamys – stora listan med aktiviteter för hela familjen

Påsklov, karantän eller sjukstuga? Vi är många som är hemma nu och dagarna kan kännas extra långa – och tråkiga – för de små. Därför har vi sammanställt den stora aktivitetslistan – med allt från enkla pyssel till roliga utmaningar. Enjoy!

 

Pyssel

Gör egen play-doh. Receptet är superenkelt, det enda som behövs är 5–6 dl majsstärkelse och 2,5 dl balsam. Blanda och tillsätt karamellfärg om du önskar. Förvara den i plastpåse så riskerar den inte att torka ut.

 

Pilot Pintor. Pennornas penna! Den här fäster på det mesta, så som skinn, trä, porslin, glas, tyg … you name it.Färgerna är dessutom täckande och tåls att måla lager på lager. Spana in Underbara Claras inlägg om du behöver inspiration:
https://underbaraclaras.se/2020/03/29/pyssla-till-pask-med-pintor/

 

Färga ägg. En påskklassiker. Äggstra roligt är så klart att färga äggen med saker som finns i skafferiet, typ tepåsar, röd och gul lök, gurkmeja och blåbär. Med lite ättika i kokvattnet fäster färgen riktigt bra.

 

Egen slimefabrik. Med risk för kladd kommer här receptet på hemmagjort slime:

Ingredienser
3 dl vatten
3,5 msk potatismjöl
Karamellfärg
Ev matolja
Gör så här
Häll 3 dl vatten, 3,5 msk potatismjöl och några droppar karamellfärg i en kastrull.
Rör om och sätt kastrullen på plattan, sätt på värmen.
Låt koka upp och småputtra tills det tjocknar (rör om hela tiden).
Häll över slimet till en burk med lock, och låt svalna.
Blanda eventuellt i olja för mer glans. 

Låt svalna och förvara sedan i en burk.

 

Skicka brev till framtiden. Fram med papper och penna, fina klistermärken och roliga bilder. Låt barnet knåpa ihop ett brev till sig själv i framtiden, som du kan spara och bevara i fem, tio, femton … eller varför inte 20 år.

 

 

Lek och lattjo

Strandhäng. Om ni har badkar dukar ni upp för en dag på stranden. Fyll badkaret, på med simglasögon och badkläder och dyk ner. Var beredd med picknick på badlakan, fruktiga smoothies och skön sommarmusik på högsta volym.

 

Just Dance på storbild. Kör några Just Dance-klipp från Youtube på teven och låt barnen skaka loss. Vi lovar, de kommer inte förstå att det inte är de själva som rör sig i spelet.

 

Sällskapsspel och pussel. Har du inte brädspel eller pussel hemma är det alltid stor fyndchans på second hand-affärer. Klassiker som Kinaschack, Fia med knuff eller Den försvunna diamanten funkar alltid.  

 

Gömma nyckeln. Göm något på ett klurigt ställe och låt barnet försöka hitta det genom att fråga fågel, fisk eller mittemellan. Vill du levla upp leken gömmer du en överraskning till barnet, kanske ett påskägg eller en leksak.

 

Kortspel. Inte för de allra minsta så klart, men Svälta räv, Finns i sjön och Vändtia brukar passa barn i fyraårsåldern och uppåt.

 

Utklädning och filminspelning. Öppna din garderob och låt barnen stajla sny

Smart på paddan

Bibblix. Supersmart app som låter barn från sex år och uppåt att utforska och hitta nya favoritböcker. Enkelt kategoriserat och lekfullt designat.

 

Brio World – railway. Har du inte Brio-tågbanan i fysisk form är det faktiskt minst lika roligt digitalt.

 

Hopscotch – programming for kids. App som på ett enkelt och lekfullt sätt lär ut programmering.

 

 

Utmaningar

Smakchallenge. Klassiskt Youtube-fenomen, där du sätter en ögonbindel på barnen och låter dem testa olika smaker. Kan de identifiera smaken av en fryst ärta, jordnötssmör eller filmjölk?

 

Träna tillsammans. Vem i familjen klarar att göra flest situps, cykla med benen i luften en hel minut eller sitta längst i jägarställning? Uppställning och tidtagning! Kör!

 

Ut i naturen. Skogen är rolig! Spana in Friluftsfrämjandets utmaning #skogsmulle30 på Instagram och beta av någon eller några utmaningar om dagen.

 

Bygg världens högsta. Vem kan bygga högst leksakstorn? Klara, färdiga, gå!

 

 

Enkla recept

Muggkaka. Chokladbomba med god och superenkel muggkaka:
https://www.arla.se/recept/chocochock-muggkaka/

 

Chokladbollar. Omöjligt att inte älska den här favoriten.

https://www.arla.se/recept/chokladbollar/

 

Grönsakssmoothies. Lura i barnen extra mycket grönt med dessa recept
https://www.ica.se/buffe/artikel/smoothies-till-barn/

 

 

gga outfits. Sen är det musikvideodags! Låt barnen mima och dansa till sin favoritlåt medan du filmar.