Tillbaka
julbordet_responsiv_1920_580

Förnya julbordet

Vill du testa något nytt på julbordet i år? För många är julmaten helig, medan andra gärna provar nya smaker när julen nalkas. Men du måste ju inte välja sida – på en buffé finns förstås plats för både något nytt och våra kära klassiker. Här hittar du fem smarriga och juliga rätter med en modern twist. Kanske hittar du en ny favorit?

 

Sashimi med pepparrot och dill
En rolig variant på den gravade laxen är sashimi, alltså tunt skivad rå lax. Det blir nästan samma sak som gravlax, men mindre sött och upplevs inte som lika fett. Se bara till att laxen går att ätas rå, annars behöver du frysa laxen innan du äter den.
Skiva laxen tunt och lägg upp på en tallrik. Toppa sedan med klassiska smaker som riven pepparrot, citron och dill så smälter laxen in fint med de andra rätterna.


Krispig kålsallad med sockerärtor

En krispig kålsallad balanserar upp julbordets väldigt feta rätter. Maximera krispigheten med en kålsallad på fint strimlad spetskål, fänkål och sockerärtor som du skivar på längden. Bara att pressa lite citron över så är du klar! 

Hjortronsill med morot och rödlök
Sill är en perfekt rätt att variera, och kombinationen sill och hjortron är oväntat god. Hjortronen ger både syra och sötma och ger sillen en underbar orange färg.
Gör en 1-2-3-lag med ättika, socker och vatten och fyll på med 5-minuterssill, tinade hjortron, svartpepparkorn och tunt skivad rödlök och morot. Låt sen sillen ligga i lagen minst ett dygn så att den får dra åt sig av alla smaker. Enkelt och gott!


Skaldjur med saffransaioli

På vintern är skaldjuren som godast, och inget säger fest som ostron, havskräftor eller bara riktigt goda räkor. Så varför inte sätta tonen för ett extra lyxigt julfirande genom att duka upp med skaldjur på julbordet? Serveras bäst med ett gott bröd och en krämig saffransaioli.

Semifreddo med julsmaker
Alla är inte sugna på risgrynsgröt efter ett maffigt julbord. Då är en kall och krämig semifreddo ett jättebra alternativ. Gräddig och krämig som gröten, men samtidigt kallt och uppfriskande. Och lätt att göra! Vispa upp färdigköpt glass med lite grädde och färskost tills du får en krämig konsistens som ändå håller ihop. Sedan är det bara att blanda ner de smaker du vill ha. Julsmaker som passar perfekt i en semifreddo är till exempel krossade pepparkakor, polkagrisar, rårörda lingon, kanderade mandlar, torkade fikon, dadlar, malen kryddnejlika och kanel.