Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Emporia ? Klicka här

Uppdatera garderoben med varma, hållbara favoriter

Trender17/10/2017

För många är höstgarderoben synonymt med stickade plagg i ull. Och visst är det mysigt att kura in sig i en stor stickad kofta eller en mjuk kashmir-tröja när det börjar bli lite kyligare. Men vilka material ska du satsa på för att ge plaggen en extra lång livslängd? Och hur ska du vårda dem? Här är våra bästa tips. 

Under hösten och vintern fylls modebutikerna med stickade plagg, och om de är i ren ull är de inte bara snygga utan värmer också gott. Många fastnar i grå-kofta-facket, men tänk på att det finns så mycket fler roliga, stickade plagg.
Förra året blev till exempel stickade set trendigt, med matchande byxa eller kjol och topp i lyxiga ullvarianter. Ett annat plagg som det brukar finnas gott om är den stickade klänningen, som är perfekt till ullstrumpbyxor under kalla dagar. Håll utkik efter starka färger, utsvängda ärmar eller polokragar – detaljer som höjer modegraden och lyfter en hel outfit.
Är du på jakt efter nya stickade tröjor till jobbet finns det så klart gott om det. Vill du att plaggen ska hålla länge väljer du klassiska modeller med rund eller v-ringad halsringning och ärmar i full längd. Färger som marinblått, mossgrönt och kamel är tidlösa och sköter du plaggen rätt kan de hålla i flera år.

 Olika sorters ull och hur du vårdar dem

 Vilket material som plagget är stickat i är så klart också viktigt för plaggets livslängd, men det gäller också att ta hand om dina stickade plagg på rätt sätt. Här är några saker att tänka på:

  • Kashmir: Plagg som är tillverkade i kashmir är väldigt mjuka och ofta ganska dyra. Om du inte har råd kan du kika efter plagg i kashmirblandning eller accessoarer i ren kashmir hos de stora kedjorna. Plaggen mår bäst av att luftas. Men måste du tvätta dem gör du det i 30 grader i maskin eller handtvätt. Använd inte sköljmedel och lägg plagget för att torka på en torr handduk – om du hänger upp det tappar det lätt formen.
  • Ull: Plagg i fårull är oslagbart när det gäller att hålla värmen. Dessutom är fårull fylld med fettet lanolin, som är smutsavstötande. Det är därför bättre att vädra dina ullplagg framför att tvätta dem. Det finns även merinoull, som är vanligt på underställ. När du tvättar dina ullplagg kan du göra det i maskin, men inte i mer än 30 grader. Du kan också handtvätta plagget. Efter tvätt rullar du in plagget i en ren och torr handduk för att absorbera fukten.
  • Alpacka: Alpackaull kommer från lamadjuret alpacka och är mycket mjukt. Det innehåller inte lanolin som fårull. Materialet är väldigt känsligt och bör handtvättas och torkas som de andra ullplaggen.

Av Emporia

Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10 - 20

Kontakt

040-630 48 60
Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10 - 20

Kontakt

040-27 01 27

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Phone : 040-36 36 00
> Kontakta oss

Top