Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Emporia ? Klicka här

Stadiums expert tipsar: Så klär du dig rätt för vintersport

Trender08/02/2018

Går det att vara både torr, varm och snygg under vinterns sport och utomhuslek? Självklart! Känner man bara till de olika plaggens och materialens egenskaper är det enklare än du tror. Daniel Eklund, produktchef Everest på Stadium, guidar till smarta och trendiga plagg för vintersäsongen.

Ett bra sätt att hålla sig varm under kyliga vinterdagar är att klä sig enligt lager-på-lager-principen. Om man ska röra mycket på sig är det viktigt att komma ihåg att kroppen då producerar värme. Blir det för varmt vill kroppen kyla av sig genom att utsöndra svett. Under årets varma månader är det inget problem, men vintertid gäller det att välja ett underställ som transporterar bort svett för att hålla huden torr.
– Ull eller syntetmaterial som till exempel polyester är det bästa att ha närmast kroppen eftersom det transporterar bort fukten från kroppen. Undvik bomull eftersom det suger upp fukten och blir blött vilket då ger en kylande effekt. Samma princip gäller i valet av mössa och strumpor, säger Daniel Eklund.

Rätt klädd hela dagen

Utanpå understället kan man bära en ulltröja eller ett plagg i fleece. Ytterst en skaljacka som är vind- och vattentät. Lager-på-lager-principen fungerar bra även då man är osäker på hur vädret kommer utvecklas under dagen. Om dagen börjar mild kan det räcka med att ha första och tredje lagret på sig och när det senare blir kyligare kompletterar man med lager två.
Det bästa alternativet till lager två är en tunnare dunliner som har låg vikt samt tar lite plats när man packar ner den i väskan.

Urbant möter funktionellt

Även om flera typer av vinterkläder håller både stilen och värmen från år till år, finns det såklart trender även här. Stadium satsar i år på plagg som är funktionella utan att se så sportiga ut.
– Något som har förändrats under de senaste säsongerna är att berget och gatan har kommit närmare varandra. Vi har tagit med oss funktionen från våra skid- och outdoor-kläder men stoppat in dem i en mer urban kostym. Vad gäller jackor har vi jobbat med klassiska och tidlösa siluetter men med en modern twist. Som till exempel klassiska parkasmodeller, fast i en mycket lättare och tunnare kvalitet samt med ett softare foder.
Daniel avslutar med att understryka vikten av att ta hand om sina vinterkläder.
– Om du tvättar och återimpregnerar dina funktionskläder med jämna mellanrum behåller de sin funktion mycket längre.

Lager-på-lager-skolan

  • Inre lagret. Använd ull närmast kroppen – inte bomull. Ska du däremot ut och träna hårt kan ett syntetisk underställ passa bättre, eftersom du då främst är ute efter materialets förmåga att transportera bort fukt och värme – inte värma.
     
  • Mellanlagret. Här kan du ha en tjockare ulltröja, dunliner eller fleece. Bra fleece är lätt, har god slitstyrka och komfort. Kläderna torkar dessutom snabbt även om du blir varm och svettig.
     
  • Yttre lagret. Yttersta lagret bör vara ett vindtätt plagg med goda ventileringsmöjligheter, en så kallad skaljacka. Överdelen bör också ha en luva som rymmer en mössa. Tänk på att knäppa upp jackan när du är inomhus. Tar man inte av sig när man kommer in börjar kroppen svettas, vilket leder till att man kyls ner när man sedan går ut igen.

Av Emporia

Hitta rätt kläder för vintersporten hos oss på

Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10 - 20

Kontakt

010-452 84 49

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Speciella öppettider på ditt köpcentrum
19 dec 10.00-21.00

Phone : 040-36 36 00
> Kontakta oss

Top