Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Emporia ? Klicka här

Lilla bubbelskolan: 10 saker du måste veta om mousserande

Trender28/12/2017

Rätt glas, temperatur och mat till. Det finns mycket att tänka på när du ska dricka bubbel på tolvslaget. Här har vi samlat några tips på hur du bäst serverar och avnjuter champagne och andra mousserande drycker. Skål!

 • Prisklass. Riktig champagne kan kosta hur mycket som helst och sällan under 300 kronor. Är du på jakt efter billigare alternativ utan att förlora i smak finns det gott om prisvärda alternativ bland de andra sorterna.
   
 • Vilket bubbel? Har du koll på crémant, prosecco, sekt, cava och champagne? Det här är de vanligaste mousserande – bubblande – vinerna som finns på Systembolaget. Champagne är från det franska distriktet med samma namn. Cava är den spanska motsvarigheten, prosecco den italienska, crémant den franska utanför Champagne och sekt är tyskt. Det finns gott bubbel av högsta kvalitet från alla platser, så välj sort utifrån dina smakpreferenser.
   
 • Att skåla med – eller till mat? Faktum är att ett kraftfullt mousserande vin är riktigt gott att servera till mat, och gärna krämiga, smöriga och salta rätter där syran i drycken helt kommer till sin rätt. Lättare mousserande viner med fruktiga aromer passar bra att skåla med.
   
 • Temperatur. Servera champagnen väl kyld, mellan åtta till tio grader. 
   
 • Mängd. Fyll inte upp hela glaset, utan stanna vid två tredjedelar. Champagne ska inte skumma över.
   
 • Bäst går först. Spara inte de dyraste bubblorna till tolvslaget, ta dem i början av kvällen istället – när du och dina gäster kan njuta av dem till fullo.  
   
 • Rätt glas. Är du en sann konnässör och mån om att det blir rätt serverar du bubblet i höga, tulpanformade glas, alltså glas med en lätt kupa. Kupan gör att aromerna utvecklas bäst och att bubblorna bevaras längst. Men långsmala champagneflutes och breda coupéglas är både festligt och elegant på festen.
   
 • Metod. För att få heta Champagne måste vinet ha framställts i distriktet Champagne i Frankrike och tillverkats enligt champagnemetoden – det vill säga att den andra jäsningen sker på flaska. Även cava och crémant tillverkas enligt champagnemetoden, men inte sekt och prosecco, där den andra jäsningen istället sker på ståltank.
   
 • Dosage. Hör du någon slänga sig med begreppet dosage? Kortfattat är det andelen socker i champagnen. Ju högre dosage, desto sötare dryck. På flaskan hittar du det utmärkt med begreppen som går från doux till ultra-sec, där ultra-sec är den torraste och doux den absolut sötaste champagnen.
   
 • Vintage. Begreppet som anger att du dricker ett årgångsvin, det vill säga gjort på druvorna från ett specifikt år. Annars är vinet en blandning av husets basviner.

Av Emporia

Hitta allt till nyårsbubblet hos oss

Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10-20

Kontakt

040-13 04 36
Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 07 - 22 Avvikelser kan förekomma vid helger

Kontakt

040-651 80 00
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredafkl 10 - 20Lördag    kl 10 - 15 Söndag    stängt Ev avvikelser vid helgddagar                   För öppettider klicka här!

Kontakt

040-13 10 65

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Speciella öppettider på ditt köpcentrum
19 dec 10.00-21.00

Phone : 040-36 36 00
> Kontakta oss

Top