Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Emporia ? Klicka här

En mer hållbar garderob? Här är materialen du ska satsa på

Trender19/04/2018

Vill du satsa på en hållbar garderob med kläder som är tillverkade med mindre miljöpåverkan? I dag finns det plagg i miljömärkta och ekologiska material hos de flesta butiker. Vi guidar dig bland alternativen och några av de stora modekedjornas satsningar.   

Ett av de största problemen med klädindustrin är att den kräver så stora mängder vatten. I Sverige konsumerar varje person cirka tretton kilo kläder om året – och för att framställa ett kilo bomull går det åt 10 000 liter vatten.
Att framställa kläder kräver också stora ytor mark, och kring produktionen sker ofta kemikalieutsläpp.
Allra bäst för miljön är så klart att göra genomtänkta köp eller handla second hand. När du köper nytt är det numera ganska enkelt att hitta kläder som är miljömärkta eller ekologiska. Dessutom finns det flera material som tillverkas med lägre miljöpåverkan.
Följ bara vår guide!

Hållbara material att hålla utkik efter

Econyl. 100 procent återvunnen fiber, tillverkat av uttjänta fisknät och återvunnet nylon. Används bland annat i H&M:s Conscious Exclusive-linje som lanseras 19 april.

Lyocell. Tillverkas av gran eller bambu. Kemikalierna samt lösningsmedlen som används vid framställningen är skonsamma mot miljön och används i ett slutet system. Av materialet kan man framställa allt från silkeslena tyger till mer denimlika.

Tencel. Samma material som lyocell, men med skillnaden att varumärket Tencel säkerställer att träråvaran är märkt med FSC (Forest Stewardship Council) och Ecolabel.

Hampa. Relativt ovanligt material, men mycket bra då det kan växa utan konstgödsel i näringsfattig jord. Dessutom är det biologiskt nedbrytbart. Beroende på framställning kan hampan göras i både mjuk linnekvalitet och grövre säckväv.

Ekologisk bomull. Ekologisk bomull besprutas inte med bekämpningsmedel, men kräver lika mycket vatten vid framställningen som av vanlig bomull.

Märkningar att ha koll på

GOTS. Global Organic Textile Standard är en internationell märkning som omfattar hela livscykeln – från råvara till färdig textil. Märkningen ställer även krav på goda arbetsförhållanden i tillverkningsfabrikerna.

Fair Wear Foundation. Förbättrar textilarbetarnas arbetsvillkor.

EU Ecolabel. En EU-standard som påminner om Svanen. Ställer krav på minskade luft- och vattenutsläpp, samt användning av kemikalier och andra miljöfarliga ämnen.

OEKO-TEX 100. En hälsomärkning för textila råvaror, som garanterar att slutprodukten inte orsakar allergibesvär eller andra hälsoproblem.

Så arbetar några av de stora kedjorna

H&M. Senast 2020 ska all bomull i H&M:s stora sortiment komma från hållbara källor. I dag finns deras märkning Conscious Choice, som med gröna lappar visar vägen till mer hållbara plagg. Sedan 2013 är det möjligt att lämna in sina gamla plagg för återvinning i H&M-butiker.

Gina Tricot. Gina Tricot har som mål att alla produkter i deras sortiment ska vara tillverkade i hållbart material senast 2028. Även all produktion samt transport ska ske på ett hållbart sätt.

Lindex. Senast 2020 ska minst 80 procent av Lindex sortiment vara mer hållbart framställt. Det kan innefatta både produktionen och materialet i sig. Eftersom deras sortiment till största del tillverkas av bomull arbetar de aktivt med att använda hållbar eller ekologisk bomull. I dag är andelen hållbar och/eller ekologisk bomull 91 procent. 

Carlings. Hos Carlings hittar du Svanen-märkta kläder och utbudet ökar ständigt. Dessutom är de engagerade i Better Cotton Initiative (BCI), en förening som syftar till att förbättra bomullsarbetarnas villkor samt miljön. Carlings har även som mål att hälften av deras bomullskläder ska vara tillverkade i bomull som är certifierat av BCI senast 2020.

Av Emporia

Hitta kläder i klimatsmarta material på

Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10-20

Kontakt

010-206 31 56
Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10 - 20

Kontakt

040-605 68 19
Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10 - 20

Kontakt

033-14 00 00
Visa på karta

Öppettider

Måndag - söndag kl 10 - 20

Kontakt

010-452 62 43

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Phone : 040-36 36 00
> Kontakta oss

Top